Podzim je nevyzpitatelný a virózy řádí všude kolem
Zázvorový sirup přijde určitě vždy vhod ;-).
Suroviny:
• 100 – 150 g čerstvého zázvoru
• 300 – 400 g hnědého cukru
• velká lžíce medu
• velký citron
• 750 ml vody
Postup:
Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do hrnce nalijeme 0,5 l vody, vložíme jej do ní a přisypeme cukr (lze i ubrat množství). Zahříváme mírným plamenem a necháme vařit asi 40 minut (zázvor je nutné povařit delší dobu, aby se z něho postupně uvolnily prospěšné látky).
V průběhu zahřívání sirupu si nakrájíme na plátky citron a přidáme ho do hrnce, zhruba v polovině vaření. Před odstavením z plotny přidáme ještě lžíci medu a promícháme.
Zchladlý sirup přecedíme (ideálně přes plátno) do čistých lahví. Z uvedeného množství ho získáme zhruba 0,6 litru.
A vsadím se, že u vás dlouho nevydrží a budete si muset zdvojnásobit dávku