Vyziva Nemcova

VITAMIN C
Má významný vliv na imunitní systém, jeho deficit vede k oslabení obranyschopnosti a zvýšené náchylnosti k infekčním onemocněním a prohlubování nemoci. Suplementace (doplňování) tohoto vitaminu vede k odstranění tohoto deficitu a zlepšení klinického obrazu. Požadavky na jeho suplementaci, jako součást léčby infekčních onemocnění, jsou podstatně větší než dávky preventivní.
Citrusy jsou sice skvělým zdrojem vitaminu C, nikoli však nejlepším. Bezkonkurenční jsou šípky, kdy obsah „céčka“ je až desetinásobný než u citronů. V černém rybízu vydrží vitamin C dlouho stabilní. Dále je také přítomen v růžičkové kapustě či brokolici, hodně se ho nalézá v kiwi, pomerančích, květáku a překvapivě i v bramborách.
Lidem, kteří užívají 200 až 250 mg vitaminu C denně, se lépe hojí operační rány a snižuje se krvácení z dásní. Současná doporučená denní dávka vitaminu C je okolo 80 – 100 mg denně.Vyšší množství je pak vhodné pro osoby, které jsou ve stresu, starší osoby, sportovce, těhotné a kojící ženy či kuřáky. Vysoké dávky v množství 1000 mg denně či více mohou však zpomalit střevní peristaltiku. Jsou také nevhodné pro jedince náchylné k tvorbě ledvinových kamenů.