Vyziva Nemcova

Vejce v kuchyni a jejich úprava

DVejce – jak je v kuchyni připravovat.

Kalorická hodnota jednoho vejce činí podle jeho velikosti 600 – 700 kJ. Samotný bílek pak pouze 200 kJ, proto není divu, že se hojně využívá ve zdravé výživě v podobě šmakouna.

Oblíbenou přípravou je též tzv. volské oko (970 kJ, neb se dělá na tuku). Na rozpálenou pánev s kapkou oleje vyklepnete opatrně vajíčka, aby se nerozlil žloutek, počkáte, až jsou kraje opečené, osolíte, opepříte a je hotovo.

Jistým druhem umění jsou míchaná vajíčka. To proto, že buď se nám podaří moc tuhá, případně moc kašovitá hmota, skutečně není jenom tak je připravit krásně nadýchaná. Mohou se dělat samotná jen na másle, nebo na cibulce (900 kJ).

Variací míchaných vajec je ohromné množství – americká (se slaninou), anglická (s ančovičkami), francouzská, indická bhurji, nigerijská, tex-mex s názvem migas, španělská perico, s brambory (čínská verze), se špenátem (Chile), hovězím masem či klobásou (Egypt, Turecko, Německo), s cuketou a parmezánem (Itálie, Řecko), s kukuřičnou tortillou (Iberie), se sojovou omáčkou (Asie)…